Як соціологічні «підрахуї» Ківалова шість років малювали йому рейтинг

ТЕКСТИ ведуть базу український псевдосоціологів вже понад п’ять років і, здавалось би, нас уже складно чимось здивувати. Однак цьогоріч навіть ми були вражені кількістю сумнівних організацій та масштабами цього явища в деяких регіонах.

Так, ми ще влітку писали про те, як накручували рейтинги найбільшому «лузеру» на виборах у Києві — Андрію Пальчевському.

Напередодні першого туру читачі порадили нам дослідити дивні «соціологічні» дані, що з’являлися в одеських ЗМІ. Зокрема ті, які підозріло високі цифри давали колишньому регіоналу, президенту Одеської юридичної академії Сергію Ківалову.

У результаті ми розкрили організовану групу з 13 (!) осіб та шістьох організацій, що протягом 2015—2020 років систематично завищували шанси «Підрахуя» (нагадаємо, це прізвисько Ківалов отримав, коли очолював ЦВК під час фальсифікації президентських виборів 2004 року).

За шість років оприлюднено щонайменше 14 опитувань із сумнівними рейтингами, що суттєво відрізнялися як від даних авторитетних соціологічних служб, так і від результатів виборів.

 

Kivalov_v2-big-infographics++.jpg

Ось тут наша таблиця з усіма опитуваннями, з якої ми брали дані для інфографіки

ДЛЯ ТОГО, ЩОБ БАЗА ПСЕВДОСОЦІОЛОГІВ РОЗВИВАЛАСЯ, МИ ПОЧИНАЄМО ЗБІР КОШТІВ НА ПЛАТФОРМІ «СПІЛЬНОКОШТ».

Розширені довідки про кожну організацію та особу вже можна почитати в нашій базі, а нижче наведемо лише кілька фактів, які доводять зв’язок учасників схеми з Ківаловим.

1) Серед фігурантів — шість викладачів юракадемії Ківалова (Денис Яковлев, Ліліана Ярова, Микола Яценко, Артем Кройтор, Василь Лефтеров та Євгенія Прохоренко).

persons-kivalov_upd.jpg

Викладачі одеських вишів, що завищували рейтинги Ківалова

2) Рейтинги Ківалова та його партії в цих опитуваннях завжди ростуть і ніколи не падають, а Ківалов якщо ще не перший, то от-от обжене лідера.

Ківалов-лідирує-4в1.png

 

3) Практично щоразу учасники пресконференцій наголошували на позитивних якостях Ківалова та критикували його головних конкурентів (на місцевих виборах 2015 та 2020 років це був Геннадій Труханов, на виборах до Верховної Ради 2019 року — кандидат від «Слуги народу» Олексій Леонов). Причому найчастіше піарили Ківалова якраз працівники його Одеської юридичної академії.

Піар Ківалова ТОП-01.jpg

 

Піар Ківалова ТОП-02.jpg

 

4) У липні 2019 року сумнівне опитування Дослідного інституту розвитку демократії представляла Анастасія Старожилова. Через рік, у серпні 2020-го, вона вже фігурувала як… співголова молодіжної організації Української морської партії Сергія Ківалова.

Старожилова пресуха 2019.png

 

Старожилова у 2020.png

Спочатку ти презентуєш завищені рейтинги Ківалова, а через рік ти вже в молодіжці його партії

«Вірити можна лише нам! Усі інші — брешуть!»

Ледь не на кожній другій презентації учасники наголошували на точності та правдивості своїх даних і попереджали про появу перед виборами різноманітних фейкових соцопитувань. Про це фігуранти заявляли як у 2016-му, так і у 2019—2020 роках:

Вірте-нам-2016-2019.png

 

Вірте-нам-2020.png

 

То які ж організації проводили ці «опитування»?

Жодна з шести організацій, що нібито проводили опитування, навіть не має офіційного сайту (до того ж лише дві з них (ось і ось) зареєстровані офіційно).

Цифри опитувань зазвичай озвучувалися на пресконференціях, а далі вже масово поширювалися через підконтрольні Ківалову ЗМІ (зокрема, газету і сайт «Слово», сайт і телеканал «Репортер»), а також у вигляді реклами в інших одеських медіа (наприклад, у виданні «Таймер» або 048.ua). Коли ж пресконференції не відбувалися (приміром, у дні виборів), то результати просто «вкидалися» через ті самі ЗМІ Ківалова (21 липня 201925 жовтня 2020).

Час припинити цю вакханалію

ТЕКСТИ мають намір найближчим часом звернутися до Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської етики та ініціативи «Медіачек» із проханням розглянути цю ситуацію.

Четверо наших фігурантів є членами Соціологічної асоціації України (САУ). ТЕКСТИ також звернулися до САУ з проханням ініціювати перевірку згаданих осіб:

  1. Денис Яковлев (Одеська юридична академія)
  2. Микола Яценко (Одеська юридична академія)
  3. Василь Полюга (Одеський національний університет ім. Мечникова)
  4. Наталія Нікон (Одеський національний політехнічний університет)

 

Повний список фігурантів:

ПЕРСОНАЛІЇ:

ОРГАНІЗАЦІЇ:

 

https://texty.org.ua/articles/102448/yak-sociolohichni-pidrahuyi-kivalova-shist-rokiv-malyuvaly-jomu-rejtynh/?fbclid=IwAR11RycAqrUe79ZquSE8zV9ik0oCDDd08zkVYVoeIDptyxeQuqcUCwxo0jg

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *